Himmelriket

Senaste inläggen

Av Arne - 10 oktober 2016 15:32

Så äro vi åter hemma från vår vandringsresa på Irland. Ofta regnade det men det fanns många positiva stunder. En av dessa var när vår danske guide Jesper berättade om öns historia för vår grupp. Speciellt intressant var det när han berättade om S:t Patrick.

Patrick var egentligen engelsman, men han blev under en seglats i ungdomen tillfångatagen av irländska pirater och förd till Irland. Detta utspelade sig på 300-talet efter Kristus. Piraterna sålde honom sedan till en irländsk hövding. Där fick han under slavliknande förhållanden sköta om får. Han bodde i ett stenhus uppe bland bergen, och fick själv svara för uppvärmningen. Nätterna var kalla och han trivdes inte med detta livet. I sin nöd bad han till Vår Fader, att han skulle bli fri. Detta pågick i sju år. Så en natt tyckte han sig höra en röst som sade : "Patrick stig upp och gå till hamnen. Där ligger ett fartyg som skall föra dig till England."

Patrick ignorerade rösten och natten blev till dag. Nästa natt upprepade rösten samma budskap och då reste sig Patrick och lämnade huset och vandrade mot havet. Det var spårsnö, men under tiden Patrick gick började det åter snöa. Hans spår täcktes igen och förföljarna visste inte åt vilket håll han hade gått. Så småningom nådde han hamnen och där låg alldeles riktigt ett engelskt skepp och han välkomnades ombord.

Så kom Patrick till England. Väl där gick han i kloster eftersom han erfor en tacksamhetsskuld till Gud. Han lyckades väl i den kristna läran och fick komma till Frankrike och också träffa påven. Åter i England blev han vald till biskop, men sin tjänst ville han förrätta på Irland, vilket inte nekades honom. Han var väl förtrogen med språket och lyckades väl.

Det berättas att då han döpte en engelsk kung höll han ett tal som han markerade med att slå sin stav eller kräkla hårt i marken. Vad han inte märkte var att, Angus som kungen hette, hade sin fot placerad under kräklan. Efteråt undrade Patrick varför han inte hade sagt något. Kungen svarade: "Jag trodde att smärta ingick i dopet." Kungen haltade då han gick därifrån.

Vad har vi då att lära av S:t Patrick? Troligen en hel del, men poängen kanske ligger i att Gud hör bön även om det tar tid. Kanske också att Gud månar om sitt rike och vill att människor skall arbeta för det. En som arbetade hårt för utbredningen av den kristna läran var Paulus. Han företog många missionsresor och uppmuntrade också församlingarna med brev. För den läshungrige och kärlekstörstande vill jag rekommendera Nya Testamentet! I Första brevet till församlingen i Korint beskriver Paulus hur han definierar Kärleken.......

Av Arne - 25 maj 2016 10:32

Som vanligt gick jag och handlade. Utanför Oden satt en tiggare som jag skänkte en slant. Så gick jag till systemet och inhandlade en vodka och en brandy plus en systempåse. Därefter gick jag till mataffären och shoppade något mindre, med tanke på att allt skulle rymmas i systempåsen. I kön till kassan observerade jag två män som granskade mig. De såg ut som invandrare och jag fann det hela olustigt. Jag funderade på om de skulle slå mig i huvudet eller bestjäla mig på något sätt.

Till slut är det min tur att betala och jag plockar upp en femhundrakronorssedel. Kassören meddelar att det blir 101 kronor och frågar om jag har en krona. Nej, blir mitt svar eftersom denna krona ligger i tiggarens mugg. Då rycker en av männen bakom mig fram och lägger i en krona i myntautomaten. Jag tackar honom för detta och får mina 4 hundrakronorssedlar av kassören.

 

Av Arne - 19 maj 2016 16:03

Betyg i uppförande behövs det? Ja, jag tror det.

Fram till 1970 hade man i skolan betyg i detta. Tidigare fanns också ordningsbetyg.

Jag tror att man gör ungdomen en otjänst att inte ha det. Speciellt om man kommer från en annan kultur är det intressant att se om ens uppförande ör OK. Att störa kamrater kan vara roligt för en själv men pest för andra. Föräldrarna kan sväva i ovisshet om hur det är ställt.

Får jag tro vad tidningarna skriver, förekommer det rent kriminella handlingar på skolorna, som inte polisanmäls och inte utreds. Det kanske inte ens finns vinnare i detta systemet.

Av Arne - 26 april 2016 20:42

Många tycker nog att vi har fått ett bra förhållande till rökning. De luttrade rökarna har fått finna sig i detta. Hälsan mår inte bra av tobaksrökning. Lungorna tar stryk i form av canser. Beroendet är också en avigsida.

Men det finns positiva sidor av tobaksrökning. Koncentrationsförmågan ökar och ett välbefinnande infinner sig. Det har funnits en positiv social aspekt. Frågan uppstår därför om ett förbud håller hur länge som helst?

De första kontakterna med tobak fick Columbus oh hans besättning då de upptäckte Amerika, och bruket att röka tobak fördes över till sydeuropa. Fredspipan som nordamerikas indianer rökte präglade våra rökvanor.

Idag inhalerar vi tobaksröken via munnen, men var det verkligen så som var originalet? Kanske inhelerades röken via näsan av medicinmännen. Detta torde ge en snabbare kickeffekt och i alla fall inte orsaka lungcanser.

Allt som behövs är en pipa som har ett rökrör som är utformat att passa mot näsan. Möjligen bör insuget vara trängre än ordinarie munstycken.

Av Arne - 24 februari 2016 17:10

Droger är substanser som inte ter sig nödvändiga för vår överlevnad. De påverkar vårt välbefinnande ur såväl psykisk som fysisk synvinkel. De kan vara illegala som narkotika och legala som kaffe och te. Mediciner uppfyller också drogkriteriet.

När det gäller de harmlösa drogerna kaffe och te, kan de ses som stimulantia. Speciellt om de intas i grupp. Tidigare var kafferep vanliga bland kvinnor. I kyrkliga kretsar är det snarast ett måste att acceptera kaffe eller åtminstone te, för att smidigt glida in i gemenskapen.

Alkohol i form av öl, vin eller sprit är också substanser som med fördel delas i grupp. Här är det viktigt att se upp för de, för individen oönskade effekterna.

När det gäller tobak har samhället framgångsrikt bekämpat denna substans. De hälsoekonomiska samhällsvinsterna är betydande. Tidigare byggde man på sjukhus personalrum för icke rökare och även rökare. Gissa vilka som stod tomma och vilka som var överfulla!

Av Arne - 24 januari 2016 14:13

För att nå Islams rötter får man gå till Gamla Testamentet.  Abraham fick med sin tjänstekvinna Hagar sonen Ismael. Denne blev stamfader för araberna. Mohammed som var politiker och militär levde på 600-talet och var ättling tiill Ismael. Han hade en mängd uppenbarelser genom Allah. Dessa nedtecknades och en del av dessa återfinns i Koranen som motsvarar vår kristna Bibel. Allah uppfattas som universums härskare. Mohammed begravdes i Medina som är den näst viktigaste platsen för en troende muslim. Den viktigaste är Khaba i Mekka.

Jesus, Guds son, som är avlad av Den Helige Ande och jungfrun Maria uppfattas i Islam endast som en profet.

Turkarna som härstammar från Asien antog Islam som religion. Man började idogt annektera nya områden och drev in skatter. Samförstånd rådde mellan de religiösa ledarna och sultanen som militär och politisk ledare. Denna strategi ledde till det osmanska rikets framgångar. Europa kunde blivit osmanskt om inte habsburgarna hade stoppat turkarna vid Wien.

En förklaring till omanska rikets framgång var att man inte sökte omvända vare sig kristna eller judar i de annekterade områdena. Däremot kunde de aldrig få betydelsefulla poster i administrationen.

Av Arne - 15 januari 2016 09:51

Sverige har förändrats. Under de senaste åren har vi invaderats av tiggare som sitter utanför våra mataffärer.De flesta kommer från Rumänien, och är kvinnor. Etnisiteten är romer eller albaner. Tiggeriet har väckt irritation hos många men politiker har inte hittat någon lösning.


Det blir således upp till den enskilde att hantera frågan. För min egen del är lösningen att försöka att alltid ge något. Ett mynt och ett vänligt ord är receptet. Att bara gå förbi och titta bort känns för mig olustigt. Samtidigt noterar jag att ibland är det roligt att ge, då jag får en form av välsignelse eller ett leende och alltsomoftast tack. En krona avstår jag gärna och ibland fem kronor och någon gång en tia.


Avigsidan är de aggresiva och påstridiga tiggare som går omkring och t.o.m i vissa fall kan förfölja mig. Då är receptet att avstå. Så finns det mellanlägen där tiggerskan inte är nöjd med gåvan utan vill ha mer.


Det är som en politiker menade att fattigdom kan man inte lagstifta bort. Möjligen kan man påverka makthavare i Rumänien och Albanien att ta bättre hand om sina fattiga och respektera dem på ett bättre sätt.


Moral och etik är problematiskt. Troligen är det bästa att följa "den gyllene regeln" så som den formulerats av Jesus.

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2023
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Himmelriket


Ovido - Quiz & Flashcards